Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Η Γεύση του καλοκαιριού, Mojito

Πατρίδα του μοχίτο θεωρείται η Κούβα, αν και υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ακριβή προέλευση αυτού του κλασικού κοκτέιλ. Σύμφωνα με μια ιστορία ένα ποτό παραπλήσιο με το μοχίτο πρωτοεμφανίζεται το 16ο αιώνα, με το όνομα "EL Draque", προς τιμήν του σερ Φράνσις Ντρέικ. Φτιαχνόταν αρχικά απο tafia/aguardiente, αλλά από τη στιγμή που το ρούμι έγινε ευρέως διαδεδομένο, αποτέλεσε και το βασικό συστατικό. Μέντα, λάιμ και ζάχαρη προστίθονταν για να "σπάσει" η δυνατή γεύση του οινοπνεύματος. Τότε το κοκτέιλ αυτό δεν ονομαζόταν μοχίτο, ωστόσο αποτελούνταν από τα αντίστοιχα συστατικά.

Διάφοροι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι Αφρικανοί σκλάβοι που δούλευαν στις φυτείες ζαχαροκάλαμου στην Κούβα, κατά το 19ο αιώνα σχετίζονται με τις απαρχές του μοχίτο. Ο χυμός απο τα ζαχαροκάλαμα, που ήταν δημοφιλές ρόφημα των σκλάβων, συχνά προστίθονταν στο μοχίτο.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το όνομα μοχίτο (mojito). Σύμφωνα με μια εκδοχή, το όνομα αυτό προέρχεται από το "mojo", ένα κουβανέζικο μπαχαρικό φταγμένο από λάιμ, που χρησιμοποιούνταν για να δίνει ωραία γεύση στα φαγητά. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, το όνομα μοχίτο προέρχεται από την ισπανική λέξη "mojadito" (= λίγο υγρός) ή τη λέξη "mojado" (=υγρός)

Τέλος είναι γνωστό, ότι το μοχίτο ήταν το αγαπημένο ποτό του διάσημου συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Mojito


Συνταγή:

Υλικά:
60 ml λευκό ρούμι Κούβας
2 κουταλιές ζάχαρη
1 λάιμ
φύλλα δυόσμου ή μέντας
τριμμένος πάγος
σόδα

Εκτέλεση
Βάλτε το δυόσμο και τη ζάχαρη σε ψηλό μεγάλο ποτήρι. Ρίξτε ελάχιστο ρούμι και πιέστε με ένα γουδί τα φύλλα ώστε να βγάλουν το χυμό τους. Προσθέστε αρκετό πάγο, το ρούμι και τον χυμό του λάιμ και ανακατέψτε καλά. Γεμίστε το υπόλοιπο με σόδα και γαρνίρετε με φύλλα δυόσμου...

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές παραλλαγές του κλασικού Mojito, με πιο δημοφιλή αυτή του Apple Mojito, το οποίο περιλαμβάνει κομματάκια και λικέρ πράσινου μήλου.

Όπως και να το επιλέξετε, καλή σας απόλαυση και καλή σας διασκέδαση!


4 σχόλια: