Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Kir ή Kir Royal


Το Kir είναι ένα δημοφιλές γαλλικό κοκτέιλ φτιαγμένα με ένα μέρος του crème de cassis (λικέρ από μαύρα φραγκοστάφυλα) και συμπληρώνεται με λευκό κρασί.

Στη Γαλλία
είναι συνήθως πίνεται ως απεριτίφ πριν από το γεύμα ή σνακ. Αρχικά το χρησιμοποιούμενο κρασί ήταν Βουργουνδίας Aligote. Σήμεραδιάφορα λευκά κρασιά χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με την περιοχή και την ιδιοτροπία του μπάρμαν. Πολλοί προτιμούν ένα λευκό Chardonnay, όπως το Chablis.

Αρχικά
ονομαζόταν blanc-cassis. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στον Félix Kir (1876-1968), δήμαρχο της Ντιζόν στη Βουργουνδία, ο οποίος ήταν  ο πρωτοπόρος του κινήματος της αδελφοποίησης μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Το Kir ήταν το δημοφιλές ποτό που σερβιριζόταν στις εκδηλώσεις εκείνης της εποχής.

Μετά την
εμπορική ανάπτυξη του crème de cassis το 1841, το κοκτέιλ έγινε δημοφιλές περιφερειακό ποτό, αλλά έχει γίνει από τότε άρρηκτα συνδεδεμένη διεθνώς με το όνομα του Δημάρχου Kir. Όταν παραγγέλνετε μια Kir,  οι σερβιτόροι στη Γαλλία μερικές φορές μπορεί να σας ρωτήσουν  εάν θέλετε να γίνεται με crème de cassis (φραγκοστάφυλο), de Mure (βατόμουρο) ή de pêche (ροδάκινο).

Η
International Bartenders Association δίνει μια συνταγή χρησιμοποιώντας ένα δέκατο crème de cassis, αλλά γαλλικές πηγές προσδιορίζουν συνήθως περισσότερο.  



Η βασιλική εκδοχή του Kir, το Kir Royal, περιλαμβάνει αντί για λευκό κρασί, σαμπάνια.
Και εδώ η συνταγή τίθεται υπό συζήτηση. Η επίσημη συνταγή για Kir Royal αναφέρει  για το ένα τρίτο Cassis και τα δύο τρίτα Champagne. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι αυτή η δοσολογία είναι πολύ ‘δυνατή’  όσον αφορά τη γεύση, γλυκύτητα και το αλκοόλ. Συνήθως προτιμάται  ένα μέρος του crème de cassis και πέντε μέρη Champagne.

Πηγή: Wikipedia.com

Όπως και να το προτιμάτε, με λευκό κρασί ή με σαμπάνια, με ένα μέρος ή πέντε, καλή σας απόλαυση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου